MIODRAG LINTA: Srbima i Hrvatskoj planski oduzimaju imovinu

– Krajnje je vrijeme da EU pošalje jasnu poruku da je neprihvatljivo da se u jednoj njihovoj članici otvoreno krši vladavina prava i ljudska prava građana srpske nacionalnosti. Pored toga, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije treba da zatraži od Hrvatske da se društveni dom u selu Vrebac vrati u vlasništvo Srpskoj narodnoj čitaonici i knjižnici, naveo je Linta.

On je u saopštenju ocijenio da je glavnu ulogu u otimačini društvenog doma imao HSP-ov gradonačelnik Karlo Starčević koji je ovim činom potvrdio svoju antisrpsku orijentaciju.

Linta je podsjetio da je Opštinski sud u Gospiću marta 2021. godine, na osnovu zahtjeva gradske vlasti, donio za svega 13 dana sramnu i antievropsku presudu da grad Gospić postane vlasnik društvenog doma u srpskom selu Vrebac i to prvi put u 90 godina.

Društveni dom u Vrepcu sagrađen je, kaže Linta, na privatnom vlasništvu i iz privatnih sredstava uglednog ličkog Srbina Ise Bogdanovića koji je svoj narod pomagao na razne načine.

Iso Bogdanović je, podsjeća, društveni dom poklonio Srpskoj narodnoj čitaonici i knjižnici u Vrepcu koja je osnovana 1929. godine sa ciljem očuvanja srpskog nacionalnog identiteta i kulture.

Prema njegovim riječima, od završetka izgradnje tadašnjeg „Prosvjetnog doma kralja Petra Prvog Velikog Oslobodica“ 1931. godine pa sve do ove odluke opštinskog suda, u zemljišnim knjigama uvijek je bio upisan samo jedan vlasnik, a to je Srpska narodna čitaonica i knjižnica u Vrepcu i taj status nije se mijenjao ni nakon Drugog svjetskog rata jer dom nije bio nacionalizovan.

Srpska narodna čitaonica i knjižnica prestaje sa radom osnivanjem genocidne Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Njen rad je obnovljen 2017. godine s istim ciljem. Obnova društvenog doma započela je 2019. godine skromnim donacijama mještana i ljudi dobre volje, istakao je Linta.

Linta poziva Delegaciju EU u Zagrebu da najoštrije osudi otimanje društvenog doma u srpskom selu Vrebac čiji je vlasnik Srpska narodna čitaonica i knjižnica.

Ovom odlukom Grad Gospić je, kaže on, po ko zna koji put poslao poruku da preostali Srbi u tom gradu i okolnim selima nisu dobrodošli i da je krajnji cilj cementiranje etničkog čišćenja srpskog naroda.

Članak MIODRAG LINTA: Srbima i Hrvatskoj planski oduzimaju imovinu se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *