MINSKI SPORAZUM NE POSTOJI: Rusija više nije mogla da toleriše genocid

– I zato želim još jednom da istaknem da smo bili zainteresovani za sprovođenje ovog Paketa mjera, jer je to rezultat kompromisa, naglasio je šef države. On je podsjetio da je on bio među autorima ovog dokumenta u ime Ruske Federacije.

Ukrajinske vlasti su javno saopštile da neće poštovati Minske sporazume i Rusija više nije mogla da toleriše genocid nad narodom Donbasa.

Evropa nije mogla da natjera Kijev da se pridržava Minskih sporazuma, pa je Rusija bila prinuđena da donese odluku da prizna DNR i LNR, dodao je Putin.

Naporima sadašnjih kijevskih vlasti Minski sporazumi svedeni su na nulu, ubijeni su mnogo prije nego što je Rusija priznala DNR i LNR, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na konferenciji za medije.

– Na kraju je kompromis pronađen i to je zaista bio pravi pokret ka rješenju mirnim putem. Svih ostalih godina, kako je juče ovdje rečeno na sjednici Savjeta bezbjednosti, naporima sadašnjih kijevskih vlasti sve se svelo na nulu. Stoga su Minski sporazumi ubijeni mnogo prije jučerašnjeg priznanja narodnih republika Donbasa, i to ne od nas, ne od strane predstavnika ovih republika, već od strane aktuelnih kijevskih vlasti, objasnio je Putin.

Na pitanje novinara o granicama DNR i LNR Putin je rekao da je Rusija, priznavši ove republike, priznala sve dokumente, uključujući i ustav, gdje su njihove granice naznačene.

– Unutar kojih granica ćemo priznavati ove republike? Već smo ih priznali, što znači da smo priznali sve njihove osnovne dokumente, uključujući i ustav. A ustav propisuje granice unutar Donjecke i Luganske oblasti u vrijeme kada su one bile dio Ukrajine – objasnio je Putin.

Sva sporna pitanja će biti riješena tokom pregovora aktuelnih kijevskih vlasti i rukovodstva ovih republika, dodao je on.

Putin je primijetio da, „nažalost, u ovom trenutku shvatamo da je to nemoguće, pošto borbena dejstva još uvijek traju i, štaviše, imaju tendenciju eskalacije“. Putin je pri tome izrazio nadu u rješavanje spornih pitanja u budućnosti.

Situacija u Ukrajini će se smatrati riješenom nakon priznavanja rezultata referenduma o Krimu, poslije kojeg je region pripojen Rusiji, rekao je Putin.

– Mislim da to nije javno rečeno, ali ću reći. Pitanje glasi – šta bi trebalo da se desi sa obje strane ili sa strane Kijeva da se, po našem mišljenju, situacija u dugoročnoj istorijskoj perspektivi smatra riješenom, kako bismo živjeli u miru i da nema govora o bilo kakvim sukobima, pogotovo oružanim? Otkriću vam ovu strašnu tajnu – uostalom, tu nema ničeg tajnog. Prvo što svi treba da urade je da priznaju volju ljudi koji žive u Sevastopolju i na Krimu, naglasio je ruski lider.

Prema njegovim riječima, Rusija je razgovarala „o ovim pitanjima tokom višesatnih pregovora i sastanaka sa našim evropskim partnerima. Da, i sa Amerikancima smo takođe više puta razgovarali o tome, dodao je predsjednik.Demokratije moraju da priznaju odluku stanovnika Krima i Sevastopolja da se ponovo ujedine sa Rusijom, istakao je Putin.

– Prva stvar koju svi treba da urade jeste da priznaju volju naroda koji živi u Sevastopolju i na Krimu. O tome sam mnogo puta govorio i ponovo ću naglasiti: Po čemu je ovo gore od onoga što se desilo na Kosovu? Ni po čemu, samo je tamo odluku donio parlament, a ovdje na nacionalnom referendumu – objasnio je predsjednik.

– Želim još jednom da istaknem da niko nije mogao ni puškom ni bajonetima da tjera ljude na birališta. Oni su došli dobrovoljno i donijeli svoju odluku da se ponovo ujedine sa Rusijom, istakao je Putin.

Ruski predsjednik je napomenuo da nije govorio da će ruske trupe krenuti u Donbas „odmah“.

– Prvo, nisam rekao da će trupe krenuti tamo odmah nakon našeg sastanka sa vama ovdje. Drugo, nemoguće je predvidjeti neki konkretan nacrt mogućih dejstava, to zavisi od konkretne situacije koja se razvija na licu mjesta, na terenu, objasnio je Putin.

Prema njegovim riječima, ako bude potrebno, Rusija će ispuniti svoje obaveze pružanja vojne pomoći Donjeckoj i Luganskoj republici.

– Mi smo juče potpisali sporazume i u tim sporazumima i sa Donjeckom Narodnom Republikom i sa Luganskom Narodnom Republikom postoje odgovarajuće tačke koje govore da ćemo tim republikama pružiti odgovarajuću, uključujući i vojnu pomoć. Pošto tamo postoji sukob ovom odlukom jasno stavljamo do znanja da, ako bude potrebno, namjeravamo da ispunimo svoje obaveze, zaključio je Putin.

(sputnjiknjuz.com)

Članak MINSKI SPORAZUM NE POSTOJI: Rusija više nije mogla da toleriše genocid se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *