MILANOVIĆ – ZAPAD MALTRETIRA BiH: Razgovaraću sa Dodikom

– Bio sam pozvan da potpišem da se Ukrajini da status kandidata. Bio sam to spreman potpisati pod uslovom da se taj status da BiH i samoproglašenom Kosovu, kojeg nisu svi ni priznali. Tražio sam da se donese odluka o početku pregovora s Albanijom i Makedonijom, njih EU već godinama maltretira. Mi BiH želimo dobro, mi ih ne komadamo, neka se to vidi u Sarajevu, rekao je.

Hrvatski predsjednik je zatim kazao da ima poruku za Dodika.

– Poruka Dodiku, nazvat ću ga, bilo bi dobro da se vrate u okvire institucija BiH, dodao je, prenosi Indeks.hr.

– Republika Srpska se ne može izvući iz BiH, to je nemoguće. Njihovo mjesto je na zapadu, mjesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji. Ja razumijem te veze, ali to je daleko, kazao je.

Kaže i da nije vrijeme za „iživljavanje na Srbiji nego im kažemo da je sad vrijeme da se odluče, sad gori“.

– Ne morate osuditi Ruse. To je teško, ali razumijem. Idemo vidjeti je li vam mjesto na zapadu ili istoku, ovo je vrijeme za neke dalekosežne odluke. Zapad godinama maltretira BiH. Tamo je pola miliona Hrvata, to je susjedna zemlja. Njima se odmaže s kilavom EU birokratijom, oni nikako da shvate te ljude i probleme, rekao je o BiH.

Hrvatski predsjednik kaže da „ako ovo nije vrijeme za triježnjenje, da vidimo koliko veći problemi postoje od nekih peripetija, to treba riješiti odmah.“

– BiH mora ući u status kandidata EU. To je nada debela kao deblo preko rijeke, to im fali, vuče ih se za nos već 20 godina, rekao je.

Članak MILANOVIĆ – ZAPAD MALTRETIRA BiH: Razgovaraću sa Dodikom se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *