MAKRON POVEĆAO PREDNOST: Objavljene najnovije ankete javnog mijenja

Međutim, francuski premijer Žan Kasteks upozorio je da Makronova pobjeda u drugom krugu predsjedničkih izbora nije zagarantovana s obzirom da ga je Marin le Pen optužila da širi strah u javnosti, prenio je Rojters.
Rezultati tri ankete o namjerama glasača u drugom krugu predsjedničkih izbora pokazuju da Makron ima veću podršku nego uoči prvog kruga izbora, sa prosječnim rezultatom od 55,83 odsto, što je za poen više u poređenju sa rezultatima zabilježenim prošlog petka i za čak tri odsto više u odnosu na prosjek ostvaren u pet anketa neposredno pre održavanja prvog kruga izbora.

„Igra nije gotova“, upozorio je danas premijer je Kasteks na radiju Frans Inter.

Anketa Ipsosa pokazala je da je Makrona podržava 56,5 odsto birača, što je za pola procenta više nego u petak, tj. za 3,5 više u odnosu na rezultate anketa sprovedenih 8. aprila.

Ankete agencije Opinionvai i Ifop takođe su pokazale da Makron ima veću podršku birača nego uoči prvog kruga glasanja 10. aprila.

U međuvremenu ministar finansija u vladi Francuske Bruno le Mer izjavio je na radiju Evropa 1 da će Le Pen ukoliko bude izabrana „prepustiti suverenitet Francuske Vladimiru Putinu i Rusiji“.

Marin le Pen je u prošlosti izražavala divljenje ruskom predsjedniku i izjavljivala da bi povukla Francusku iz integrisane vojne komande NATO.

Le Mer je rekao da bi pobjeda Marin le Pen značila kraj francuskog suvereniteta, savez sa Putinom, nedostatak zaštite NATO i prekid veza sa Njemačkom.

(Tanjug)

Članak MAKRON POVEĆAO PREDNOST: Objavljene najnovije ankete javnog mijenja se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *