LUKAŠENKO OBJASNIO: Zapad hoće da pokrene sukob u Ukrajini kako bi ratovao tuđim rukama

  •  Već vidim da vaši političari počinju da se oslobađaju od opšte politike Zapada. Vidite, ja tačno znam šta je ovde Zapadu danas potrebno: potrebno je pokrenuti sukob. Znate, oni to umeju tuđim rukama. Još bolje je ratovati tuđim rukama, tuđim ljudima: neka ginu Ukrajinci, Rusi, Belorusi – to je daleko – rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.
On je dodao da Belorusija nema veze sa zaoštravanjem bilateralnih odnosa sa Ukrajinom i vodi jasnu politiku u toj oblasti.
– Još jednom želim javno da vam kažem da mi praktično nemamo nikakve veze sa zaoštravanjem naših odnosa. Vodili smo jasnu, razumljivu politiku za ukrajinski narod. Ja se i dalje držim te politike. Mi smo srodnici, mi smo susedi… I naša budućnost treba na taj način da se razvija, kao kod suseda“, naglasio je on.
O napadu na Ukrajinu
Izjave da je Bjelorusija spremna da napadne Ukrajinu predsjednik Bjelorusije nazvao je lažnim.

– Laž je da je Lukašenko spreman da napadne Ukrajinu: slušajte, meni to nikada nije bilo potrebno, ne treba mi ni sada. Ali ono što vaše vlasti rade protiv Belorusije je generalno van pameti – istakao je bjeloruski lider.

Vraćanje ruskih trupa Govoreći o povratku ruskih trupa u Rusiju nakon zajedničkih vojnih vežbi koje se održavaju u Ukrajini, predsjednik je rekao da će datumi za povratak biti određeni kada to odluče on i predsjednik Rusije i kada se vježbe završe.  Istovremeno je podsjetio da Amerikanci prebacuju hiljade oružanih snaga u Poljsku i baltičke države.
–  Pogledajte šta rade Amerikanci: prebacuju hiljade na našu granicu, direktno u Poljsku i baltičke države. Britanci i druge evropske zemlje prebacuju oružane snage. Postavlja se razumno pitanje: kada ćete vi povući (trupe) odatle? Oni o tome ne pričaju, već vrše pritisak na nas. Povući ćemo ih kada predsednik Rusije (Vladimir Putin) i ja budemo odlučili da to uradimo i kada se vežbe završe ovde. Mi ćemo donositi odluku o tome: ovo je naša teritorija – naglasio je Lukašenko.
Zajedničke vojne vježbe Rusije i Bjelorusije „Saveznička odlučnost“ održavaju se od 10. do 20. februara. U okviru vježbi će se razrađivati pitanja suzbijanja i odbijanja spoljne agresije, kao i suprotstavljanja terorizmu i zaštite interesa Savezne države. Predstavnici Rusije i Bjelorusije više puta su izjavljivali da su manevri defanzivne prirode i da nikoga ne ugrožavaju.

Zapad poslednjih mjeseci optužuje Rusiju za navodne planove za eskalaciju situacije oko Ukrajine. Moskva to kategorički negira i stalno govori da nikoga ne ugrožava, a sve takve izjave koriste se kao izgovor da se više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica.

(Sputnjik)

Članak LUKAŠENKO OBJASNIO: Zapad hoće da pokrene sukob u Ukrajini kako bi ratovao tuđim rukama se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *