KRIZA TRESE NJEMAČKU: Svako četvrto preduzeće spremno da napusti državu?

– Visoke cijene energenata i slaba ekonomska aktivnost snažno pogađaju njemačku ekonomiju i stavljaju veliki teret na naše kompanije u poređenju sa drugim zemljama svijeta – rekla je Gonerova za list „Velt“.

Ona ističe da je njemački poslovni model „pod ogromnim pritiskom“, dodajući da „svaka četvrta njemačka kompanija razmatra da izmjesti proizvodnju u inostranstvo“.

Takav stav je podstaknut rastućim cijenama, prekidima u lancima snabdijevanja, posljedicama zatvaranja i blokade u Kini zbog pandemije kao i američkim Zakonom o smanjenju inflacije.

Ovaj savezni zakon oslobađa milijarde dolara subvencija za nove tehnologije i održivi rast američke privrede, a Federacija vidi tu inicijativu kao ozbiljan rizik za njemačku industriju.

Nacrt zakona, koji je u avgustu potpisao američki predsjednik Džozef Bajden, predviđa 300 milijardi dolara za smanjenje deficita, pored 369 milijardi dolara u finansiranju energetske bezbjednosti, uključujući poreske kredite za električna vozila proizvedena u SAD i subvencije američkim potrošačima.

EU smatra je taj zakon „diskriminatorski“ prema robi koja se uvozi u SAD.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, takođe, je kritikovao paket, nazvavši ga neprijateljskim i neusaglašenim sa odredbama Svjetske trgovinske organizacije.

Ranije je javljeno da se oko 7,3 miliona domaćinstava u Njemačkoj od 1. januara suočava sa ogromnim poskupljenjem struje.

(Srna)

 

Članak KRIZA TRESE NJEMAČKU: Svako četvrto preduzeće spremno da napusti državu? se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *