Kanadski lekari pacijentima prepisuju boravak u prirodi

Imajući na umu sve benefite prirodnog okruženja za zdravlje pojedinca, Kanađani sprovode nacionalni program u okviru koga je najbitniji lek – boravak u prirodi, pod nazivom PaRx. Na osnovu lekarskog recepta, pacijenti mogu da dobiju i besplatnu godišnju propusnicu za nacionalne parkove, čija je vrednost oko 70 dolara, prenosi Klima101.

Zamislite da odete kod doktora koji vam uz standardne lekove prepisuje i jednočasovnu šetnju šumom. Po povratku kući uzimate patike i pravac na terapiju. Ovo nije toliko nezamisliv scenario.

Boravak u prirodi proglašen je za jedan od najvećih 8 globalnih wellness trendova tokom 2019. godine. Implementira se širom sveta, između ostalog i u Kanadi. Program PaRx pokrenula je fondacija BC Parks 2020. godine u Britanskoj Kolumbiji, a nedavno se proširio na još tri provincije, Saskačevan, Manitoba i Ontario.

Photo by Josh Sorenson on Unsplash

Terapija dolazi u različitim oblicima – od baštovanstva do istraživanja divljine. U sklopu programa PaRx Kanađani će ove godine dobiti sto besplatnih godišnjih propusnica zahvaljujući kojima će moći da obiđu više od 80 nacionalnih parkova, zaštićenih morskih područja i istorijskih lokaliteta. Broj besplatnih godišnjih propusnica biće povećan u budućnosti kada se očekuje da će ova praksa dodatno zaživeti.

Sledeći korak fondacije BC Parks jeste uspostavljanje saradnje sa prevoznicima koji bi olakšali dolazak pacijenata do nacionalnih parkova.

Relaksacija na svežem vazduhu je posebno značajna iz perspektive rastućeg stresa i anksioznosti među mlađim generacijama, koji su dodatno podstaknuti zabrinutošću zbog klimatskih promena. Pored pozitivnog uticaja na mentalno zdravlje, boravak u prirodi takođe redukuje bol, snižava visok krvni pritisak, poboljšava rad srca i pluća i produžava životni vek.

Izvor: Klima101

Naslovna fotografija: Photo by Jon Flobrant on Unsplash

The post Kanadski lekari pacijentima prepisuju boravak u prirodi appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *