Kako se sačuvati od poplave loših vesti

Non-stop smo izloženi informacijama, a među njima je mnogo više onih loših, pa čak i katastrofalnih koje ne samo što nas informišu o strašnim dešavanjima, već i predviđaju različite, po pravilu veoma crne scenarije. I to bez nekog utemeljenja, važno je svaki dan smisliti nešto novo, držati pažnju, a time i podizati osećaj nelagodnosti i straha kod čitalaca.

Postavlja se pitanje da li je uopšte moguće pratiti vesti u trenutnoj situaciji i ostati miran?

Koliko ste puta do sada proverili šta je novo u svetu? Gotovo sigurno previše puta, a to već ima uticaja na vaše zdravlja. Zbog kriznih situacija širom sveta, nivo stresa je značajno porastao, što utiče na sve – uključujući i vas. Sve informacije sa društvenih mreža, televizije i telefona mogu dati osećaj da ste skoro na mestu događaja i da živite slično žrtvama koje su u centru zbivanja.

Čini se da je ispravno da stalno pratimo šta se dešava i da smo svesni svega što treba da znamo. Međutim, stalno osvežavanje i pregledavanje vesti je veoma stresno i može da pogorša ili izazove anksioznost. Kao rezultat toga, poplava informacija počinje da utiče na mentalno zdravlje.

Koji su znaci stresa?

Svaki dan doživljavate stres, kako na poslu, tako i kod kuće, pa će vam neki od znakova već biti dobro poznati. Možda ćete imati probleme sa spavanjem, akne, glavobolje, promene u libidu, hronični bol, pa čak i mučninu. Sve ovo pokazuje da ste previše izloženi stresu. Mogu se javiti i problemi sa varenjem, promene u apetitu, znojenje i ubrzan rad srca.

Da li je moguće pratiti vesti i upravljati stresom u isto vreme?

Odgovor je da. Tajna je (kao i kod svega) u balansu: ne pratite vesti po ceo dan, već proveravajte šta se dešava, npr. ujutro i uveče. Izaberite deo dana koji ćete posvetiti ovome, a u međuvremenu pokušajte da ne pretražujete internet. Ako želite da dan započnete mirno, onda obratite pažnju na vesti tek po podne, ali ne pre odlaska na spavanje.

Takođe je veoma važno u trenutnoj situaciji da znate (ili naučite) kako da upravljate stresom. Morate pronaći aktivnosti koje ne zahtevaju elektronske uređaje i koje će zaokupiti vaše misli.

Izvor: aktivna.si

Naslovna fotografija: Elisa Ventur/Unsplash

The post Kako se sačuvati od poplave loših vesti appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *