Kako ostati pribran kada oko nas vlada haos?

„Mir u svetu počinje s vama. Ne dopustite da vam ponašanje drugih uništi unutrašnji mirˮ. Navedena misao Dalaj Lame može se koristiti kao glavna smernica delotvorne duhovne prakse, društvenog delovanja i mirnog života. Ne dopustimo da ponašanje drugih umanji mir koji se nalazi u nama.

Za sve nas koji želimo doprineti zajednici dobrotom, ovo je smer kojim bi trebalo ići. Jako je važno da svakim danom postajemo bolja verzija sebe. Da nastojimo da postanemo uravnoteženi, budni, smireni i prizemljeni. Pogotovo u ovakvim haotičnim vremenima kao sada. Najveća umetnost je održati mir u vreme kada oko nas besni haos.

Trebalo bi svoj unutrašnji mir staviti na vrh svojih prioriteta

Zamislite da vidite grupu ljudi kako se utapa u velikoj reci s jakom strujom. Kad biste bez oklevanja skočili u reku da ih spasite, utopili biste se. Međutim, ako možete ostati mirni čak i u stresnim situacijama, mnogo brže možete pronaći delotvornija rešenja. Razboritija ideja bila bi ostati na kopnu, vezati užad za drveće i baciti ih na ljude koji se dave kako bi se uhvatili za njih.

Ako biste ipak radije otišli na reku, bilo bi mudro imati nekoliko prijatelja na kopnu za koje ćete se pričvrstiti užadima pre nego što krenete u divljinu… Verovatnije je da će drugi, i vi, biti spašeni ako zadržite mirnu glavu umesto panike.

Poboljšajmo sebe i poboljšaćemo svet

Svaki put kada uključimo vesti, možemo videti da se na našoj planeti događaju nepravda, nasilje i patnja. Nekad ćutimo, nekad govorimo i preduzimamo nešto. Ali, mi kao pojedinci na to nemamo preterani uticaj.

Ali, kako delujemo u društvu, kako se ponašamo i šta govorimo – to je jedno područje ovoga sveta na koje imamo najveći uticaj, i zbog toga imamo najveću odgovornost. Samo ako prvi put počnemo da menjamo sebe u mirnije, pune ljubavi i razumevanja, možemo doneti više mira, ljubavi i mudrosti na našu Zemlju.

Izvor: Sensa Si

Naslovna fotografija: Hans-Peter Gauster / Unsplash

The post Kako ostati pribran kada oko nas vlada haos? appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *