Kada i koliko puta nedeljno treba da stanete na vagu ako pokušavate da smršate?

Merenje telesne težine je glavni način na koji pratimo efekte naše dijete i odabranog režima treninga za mršavljenje. Da bismo, međutim, imali koristi od dobijene informacije važno je da na vagu stanemo u pravo vreme, a ne bilo kada u toku dana ili nedelje.

Koje je najbolje vreme za merenje telesne težine? Koliko često treba da stanemo na vagu? Šta treba da radimo ako imamo više štete nego koristi od ove aktivnosti? Na svako od ovih pitanja odgovorićemo vam u narednim redovima. Pa, krenimo redom…

Najbolje vreme za merenje

Iako svoju težinu možete da proverite u bilo koje doba dana, stručnjaci savetuju da to učinite ujutru, nakon odlaska u WC i pre doručka, jer ćete tada dobiti najtačniju informaciju. Takođe je poželjno da se merite istog dana svake nedelje, kako biste mogli na jednostavan način da poredite svoju težinu iz nedelje u nedelju.

Nutricionistkinja dr Lisa Jang smatra da treba izabrati utorak za ovu aktivnost, jer je ponedeljak suviše blizu vikendu, kada mnogi ljudi preteruju u ishrani, a ne previše daleko od njega da bi pružio nerealističan prikaz težine, u slučaju da ste na rigoroznijoj dijeti radnim danima.

Izvor: unsplash.com/@towfiqu999999

Koliko često treba proveravati težinu?

Ako želite da pratite rezultate svog plana mršavljenja iz dana u dan, najbolje je da se svakodnevno merite. Ako vam je pak ova aktivnost stresna i ne želite da često budete razočarani kada ugledate broj na vagi, verovatno je bolje da to radite jednom nedeljno. Sve, naravno, zavisi od režima vežbanja i ishrane koji ste izabrali.

U slučaju da on od vas zahteva veliko trošenje energije i mali unos hrane, neće vam škoditi da na vagu stanete svaki dan, štaviše, to će vas i dodatno motivisati jer ćete odmah videti pozitivne razultate svog napora. U slučaju da ste izabrali dugoročni metod za skidanje kilograma, ostajemo pri savetu odranije da je poželjno da merite telesnu težinu samo jednom nedeljno.

Izvor: pexels.com/@andres-ayrton

Da li možemo smršati ako nikada ne stajemo na vagu?

Mnogima je proveravanje težine stresna aktivnost zbog čega oni izbegavaju da se popnu na vagu i pokušavaju da gledanjem u ogledalo ocene da li su lakši za onoliko kilograma za koliko su želeli. Nekima to zaista polazi za rukom, a ako ste jedna od takvih osoba, ništa nećete izgubiti ako prodate svoju vagu i nikada više ne stanete na nju.

S druge strane, ako nemate dobru sposobnost zapažanja gubitka kilograma, izbegavanjem merenja uskratićete sebe za korisne informacije, koje vam mogu otkriti da li i koliko su efektni vaša dijeta i treniranje, i ukazati vam na sledeći korak na vašem putu ka vitkijoj liniji.

Izvor: Aktivni.si
Izvor naslovne slike: pexels.com/@shvets-production

The post Kada i koliko puta nedeljno treba da stanete na vagu ako pokušavate da smršate? appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *