Jedna skandinavska mama savetuje kako da odgajate svoju decu

Linda Okeson Mekgurk, švedsko-američka novinarka, u svojoj knjizi Tajne za odgajanje zdrave i samouverene dece jedne skandinavske mame nudi zanimljive predloge roditeljima, koji su se već pokazali veoma uspešnim u Švedskoj.

Neke od njih ćemo vam otkriti u narednim redovima, a na vama je da pronađete način da ih uklopite u svoju postojeću dnevnu rutinu sa decom, ili je čak radikalno promenite ako postoji potreba za tim.

Izlasci napolje u ranom dobu trebalo bi da budu prioritet

Ne čekajte da vam beba puno poraste da biste je izveli napolje, naravno, uz odgovarajuću odeću, jer je odojčad osetljivija na hladnoću od malo starije dece. Ako njihov organizam od malih nogu naviknete na različite vremenske prilike, manje ćete strahovati od prehlada kad porastu. Kad vaš mališan prohoda, vaši zajednički izlasci napolje ne moraju da budu nešto naročito sadržajni. Dovoljno je da s njim odete u svoj lokalni park i vaše dete će pronaći način da uživa na vazduhu.

Izvor: unsplash.com/@jule_42

Pojednostavite detinjstvo i oduprite se nagonu da svaki dan svog deteta ispunite različitim aktivnostima

Danas je moderno praviti raspored dečjih aktivnosti, ali verujte nam na reč, više ćete imati štete nego koristi od toga. Deca, posebno ona mlađeg uzrasta, kao i mi odrasli, ne vole da im je dan ispunjen obavezama. Dozvolite im da prvo sami otkriju šta ih zanima, a tek onda ih upišite u različite škole i sportove. Setite se samo koliko ste uživali kada ste kao mladi bili slobodni da se igrate bez pritiska da ispunjavate nečije ili svoje ciljeve i potrudite se da slično iskustvo omogućite i svojoj deci.

Izvor: unsplash.com/@acrehuet98

Napravite kutke bez elektronskih uređaja u svom domu

Mnogi stručnjaci za vaspitavanje dece predlažu da što duže držite svoje dete dalje od svakojakih ekrana. To zaista nije neophodno. Nikoga još nisu pokvarili crtaći, niti su ga učinili glupljim ili pametnijim. Optimalno je, međutim, gledanje televizije i korišćenje elektronskih uređaja svesti na razumnu meru, a najbolje je u svom domu napraviti kutak, gde ništa od ovih stvari ne postoji. U jednom takvom prostoru možete i sami uživati sa svojim mališanom i otkriti mu čari crtanja, čitanja, slaganja kocki, društvenih igara i drugih zanimacija prikladnih za njegov uzrast.

Izvor: unsplash.com/@marisahowenstine

To su, dakle, korisni saveti jedne skandinavske mame. Ako vas zanima kako roditeljstvo izgleda u Japanu, preporučujemo vam da pročitate naš raniji veoma informativan tekst o tome.

Izvor: Aktivni.si

The post Jedna skandinavska mama savetuje kako da odgajate svoju decu appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *