James Webb snimio prve slike zvezda

Svemirski teleskop James Webb konačno je snimio prve slike zvezda. NASA je podelila mozaik slika prikazanih iznad zvezde, snimljenih korišćenjem 18-segmentnog primarnog ogledala.

PCPress.rs Image

Prve korisne slike stižu na leto

Naizgled nasumična kolekcija mutnih tačaka, ali je to upravo ono što je tim misije očekivao. Snimci će pomoći naučnicima da završe dugotrajni proces poravnanja ogledala pomoću bliske infracrvene kamere teleskopa ili NIRCam. Prva faza je skoro završena.

Vizuelni prikazi su proizašli iz 25 sati napora, tokom koji je svemirski teleskop usmerio na 156 različitih pozicija i proizveo 1.560 slika pomoću NIRCam senzora. Tim je kreirao mozaik koristeći potpis svakog segmenta ogledala u jednom kadru. Vizuelni artefakti potiču korišćenjem infracrvene kamere na temperaturama znatno iznad hladnih uslova koji će biti potrebni teleskopu za naučno posmatranje. Ono što je prikazano nije ceo mozaik, snimak pune rezolucije je preko dva gigapiksela.

NASA je takođe pružila redak uvid u stvarni svet i JWST u akciji. Agencija je obezbedila “selfi” primarnog ogledala napravljenog od sočiva za snimanje zenice sa NIRCam-a.

PCPress.rs Image

Ovakav izgled je takođe mutan ali nudi vredan pogled na potpuno raspoređeno ogledalo i pomaže da se objasni važnost poravnanja. Samo jedan segment je jarko osvetljen zvezdom. To je jedini koji je usklađen sa tim nebeskim telom. Biće potrebno neko vreme pre nego što svi segmenti budu funkcionisali zajedno.

Istraživači očekuju prve naučno korisne slike tokom leta. Razumno je pretpostaviti da će te slike biti znatno uzbudljivije, posebno kada počnu da pružaju uvid u rani univerzum. Ipak, ono što se za sada vidi pokazuje funkcionalnost teleskopa i sugeriše da neće biti mnogo problema u narednim mesecima.

Izvor: Engadget

The post James Webb snimio prve slike zvezda first appeared on PC Press.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *