Istine i mitovi o soku od grejpfruta

Grejp, kao i svi agrumi, ima brojna svojstva koja vam mogu pomoći da svoj život učinite zdravijim. No, da li je ispijanje soka od grejpa baš uvek dobro za vas? Odgovor je, u principu, da, ali postoji nekoliko mitova i urbanih legendi koje bi trebalo znati o njima i koje ćemo vam predstaviti u narednih nekoliko minuta.

Sok od grejpa i dijabetes

Grejpfrut ima malo kalorija, ali je vrlo bogat hranjivim sastojcima. Takođe, odličan je izvor vitamina A i C i može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, jer ima nizak glikemijski indeks. To znači da je hranljiv, ali nema značajan negativan uticaj na nivo šećera u krvi osobe.

Rezultati studije iz 2013. pokazali su da ovo voće utiče na smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Autori tog istraživanja takođe napominju da grejp sadrži naringin, za koji se veruje da ima svojstva slična inhibitoru koji lekari koriste za poboljšanje tolerancije na glukozu kod osoba s dijabetesom tipa 2.

Da li vas sok od grejpfruta podstiče mršavljenje?

U stvarnosti još nema dokaza da sok od grejpa može pomoći u suzbijanju telesne težine, no, u isto vreme, čini se da čak i nema negativan učinak na nju. Grejp je zapravo zdrava hrana, iako se očito ne sme konzumirati u prevelikim količinama. Može pomoći u poboljšanju krvnog pritiska i nivoa lipida u krvi, što je posebno važan činilac u smislu mršavljenja jer postoji veza između hipertenzije, nivoa lipida i debljine. Dalje studije, koje su još u toku, mogle bi pokazati da hranljivi sastojci u grejpu imaju dugoročne prednosti za kontrolu telesne težine i prevenciju gojaznosti.

Sok od grejpfuta u trudnoći

Kratko i jasno – da naravno! Kao i svi agrumi, bogat je vitaminima, vlaknima, kalcijumom, fosforom, kalijumom, magnezijumom i flavonoidima. Sve to čini ga vrlo pogodnim voćem za trudnice, takođe, zahvaljujući učinku protiv mučnine. Jedinstvena kombinacija vlakana, kalijuma, likopena, vitamina C i holina može doprineti zdravlju srca. AHA, zapravo, podstiče ljude da povećaju unos kalijuma u ishrani i smanje količinu soli koju dodaju hrani kako bi sprečili hipertenziju i niz komplikacija koje mogu proizaći iz nje.

Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA), mali grejp težak oko 200 grama sadrži gotovo 280 miligrama kalijuma. Ipak, budite oprezni ako imate problema s bubrezima, jer bi ovaj mineral mogao biti štetan. Vodič zdrave ishrane objavljene u Americi za godine 2015 – 2020. preporučuje odrasloj osobi da konzumira oko 4700 mg kalijuma svaki dan, tako da mali grejp, čak i isceđen, može osigurati oko 6% dnevne potrebe.

WESTEND61 / Getty images

Ostala svojstva soka od grejpa

Grejp sadrži vodu i vlakna. Tačnije, 200 g ovog voća ima 180 g vode i preko 2 g vlakana, koji mogu pomoći u sprečavanju zatvora i pospešiti rad probavnog trakta. Odrasli bi trebalo da pokušaju da unesu oko 30 g vlakana dnevno, zavisno od godina i pola. Postoje i dokazi koji upućuju na to da visok unos dijetalnih vlakana može pomoći u prevenciji raka debelog creva.

Vitamin C takođe igra vitalnu ulogu u stvaranju kolagena, glavnog potpornog sistema kože – nije tajna da vitamin C pomaže u zaštiti od oštećenja od sunca i starenja te podržava imuni sistem na nekoliko načina. Unos vitamina C hranom, na primer, pomaže u prevenciji i lečenju respiratornih i drugih infekcija, te bi zato starije osobe, hronični bolesnici i pušači trebalo da paze da imaju adekvatan unos, a sok od grejpfruta može biti dobra opcija u tom pogledu.

Da li postoje kontraindikacije?

Ukoliko se pitate da li se ovo voće može kombinovati sa lekovima, odgovor je ne. Grejp ima sposobnost vezivanja enzima i to može uzrokovati prelazak leka iz creva u krvotok brže nego inače, što bi moglo biti opasno. Neki medikamenti na koje grejp može uticati uključuju statine, blokatore kalcijumovih kanala, zatim neke psihijatrijske lekove i one za kontrolu rađanja. Stoga, budite oprezni ako uzimate neke od njih, i posavetujte se sa svojim lekarom!

Čak bi i oni s bubrežnim infekcijama trebalo da budu oprezni kada konzumiraju grejp, zbog visokih vrednosti kalijuma koje sadrži. Oštećenje bubrega može otežati uklanjanje viška kalijuma iz krvi, što ga potencijalno čini opasnim po život. Ako imate GERB, može doći do pogoršanja gorušice i regurgitacije kada pijete sok od grejpfruta, jer je vrlo kiseo i stoga se definitivno ne preporučuje u tim slučajevima.

Pink grejpfrut i druge varijacije

Grejp je dostupan u beloj, pink i crvenoj boji, a sve one su veoma korisne za ljudsko zdravlje. Generalno, sok od crvenog grejpa je slađi i nudi veći procenat vitamina A od preporučenog dnevnog unosa. Preporučujemo konzumiranje grejpa zimi, jer agrumi sazrevaju u to vreme i veće su šanse da će biti sveži. Zatim, odaberite grejp zadovoljavajuće težine i pomalo mek na dodir. Dajte prednost zrelim plodovima i čuvajte ih na sobnoj temperaturi, izvan direktne sunčeve svetlosti.

Poslužite sok od grejpa za doručak ili kao predjelo, kako biste uneli raznolikost u najvažniji obrok u danu! Sok od grejpa takođe je odlično osvežavajuće piće. Ako je voće previše kiselo, dodajte ga u sok od pomorandže kako biste ublažili njegov učinak. Konačno, sok od grejpa i đumbira sjajna je kombinacija za izbegavanje previše slatkiša i za bogato piće jedinstvenog ukusa.

Izvor: Cosmopolitan Italia

Naslovna fotografija: JAVIER ZAYAS PHOTOGRAPHY / Getty images

The post Istine i mitovi o soku od grejpfruta appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *