ISTINA O PJESMI „TAMARA“: Malo ko zna ovu Bajaginu tajnu

Ono što je svim prva asocijacija zasigurno je Moskva i jedna ruska ljubavna priča, ali istina koja se krije iza ovog teksta pjesme je drugačija.

Tamara se našla na ploči Bajaga i Instruktori pozitivne geografije, a Momčilo je u pjesmi opisivao muvanje sa ovom đevojkom u Moskvi. Ili Sankt Petersburgu? To na kraju nije ostalo jasno, piše Blic.

Kako je Bajaga ispričao, do tog trenutku kad pjesma nastaje, znači 1984. godine, nikad nije bio u Rusiji. Pored toga što je ta ljubavna priča izmišljena, pustio je malo i mašti i pjesničkoj slobodi na volju.

U pjesmi on kaže da je prvo čeka satima ispred teatra Baljšoj. Znači Tamara živi u Moskvi. Međutim, onda Momčilo kreće u drugoj strofi sa tim da je ona ljepša od Neve i raskošnija od Jermitaža koji se nalaze u Sankt Petersburgu.

Kasnije je Bajaga pričao da Rusima to nije smetalo i da im je bilo simpatično, kao i da su sve prepisali pjesničkoj slobodi. On je ipak samo želio da mu se sve rimuje.

Tu inače nije kraj trivija vezanih za ovu pjesmu. Ona počinje glasom Ruskinje, koja bi valjda trebalo da predstavlja naslovnu Tamaru. Jedan od njegovih saradnika Dušan Mihajlović Špira (iz benda Doktor Špira i Ljudska Bića) je savjetovao da nađu đevojku koja bi ispričala bilo šta na ruskom. Međutim, pošto nisu uspjeli da nađu nekoga ko ima dovoljno dobar akcenat, Špira se sjetio da svaki dan na radiju ima vodostaj na ruskom. Tako da su usnimili spikerku sa radija, a u pjesmi čujemo koliko je Dunav visok kod Bezdana.

Bez obzira na geografsku grešku i vodostaj, Tamara je ostala u istoriji pop kulture upamćena kao jedna od najljepših balada jugoslovenske rokenrol scene.

(Srpskainfo)

Članak ISTINA O PJESMI „TAMARA“: Malo ko zna ovu Bajaginu tajnu se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *