Google kreira besplatne alate za borbu protiv terorizma na internetu

Tehnologija će biti jako korisna u slučajevima kada moraju da se poštuju lokalni zakoni o sadržaju.

PCPress.rs Image

Borba protiv ekstremizma na mreži

Prema izveštajima Financial Times-a, Google-ov Jigsaw razvija besplatan alat koji će pomoći manjim veb lokacijama da otkriju i uklone ekstremistički materijal. Projekat je izgrađen uz pomoć međunarodne inicijative Tech Against Terrorism koju podržavaju Ujedinjene nacije. Novi alati će dosta pomoći moderatorima sadržaja u borbi protiv nelegalnog sadržajem. Projekat ima podršku Globalnog internet foruma za borbu protiv terorizma koji su osnovali Google, Meta, Microsoft i Twitter. Forum nudi zajednički bazu podataka o terorističkom sadržaju.

Google-ov alat treba da pomogne sajtovima koji ne mogu da priušte razvoj algoritama za detekciju pomoću veštačke inteligencije ili angažovanje timova za moderiranje sadržaja. Novi alat Google-a mogao bi biti ključan kada na snagu stupi Zakon o digitalnim uslugama Evropske unije i zakon o bezbednosti na mreži. U Velikoj Britaniji određene veb lokacije moraće brzo da reaguju i obrišu ekstremistički sadržaj kako bi izbegli kazne.

Google i Tech Against Terrorism koji radi u ime UN CTED na podršci globalnoj tehnološkoj industriji u borbi protiv terorističke eksploatacije vide svoj projekat kao neophodan za zatvaranje jaza u borbi protiv terorističkih aktivnosti na mreži.

Ekstremisti i trgovci dezinformacijama često ciljaju male platforme i sajtove. Manji sajtovi i platforme ne mogu uvek adekvatno da kontrolišu korisnike. Međutim, novi alati će smanjiti šanse da teroristi pronađu takve platforme i aplikacije.

Međutim, neke društvene platforme nisu voljne da moderiraju sadržaj čak i kada operateri prodavnica aplikacija navode da određen sadržaj podstiče nasilje. Google alat neće biti od velike koristi na veb lokacijama koje ne žele da ga primene.

Takođe, alat neće sprečiti teroriste da dele materijal preko dobro šifrovanih servisa za razmenu poruka ili Dark web-a. Na takvim mestima provajderi ne mogu lako da prate saobraćaj podataka. Međutim, novi alati će svakako otežati deljenje i promovisanje terorističkog sadržaja.

Izvor: Engadget

The post Google kreira besplatne alate za borbu protiv terorizma na internetu first appeared on PC Press.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *