Facebook treba da pooštri pravila o dokking-u

Nadzorni odbor Facebook-a je izjavio da platforma mora da pooštri pravila koja se odnose na dokking.

PCPress.rs Image

Šta je dokking?

Dokking je termin koji se odnosi na osetljive informacije poput kućne adrese ili broja telefona. Reč je o informacijama koje mogu da ugroze bezbednost korisnika ili njegove imovine. Vlasnik Facebook-a je ukazao da platforma ne bi trebala da dozvoljava korisnicima da dele stambene informacije čak i kada one mogu da budu javno dostupne.

Nadzorni odbor je ukazao na probleme koji mogu da nastanu zbog dokkinga. Jedan od primera jeste JK Rouling koja je optužila aktiviste zbog objavljivanja fotografija njenog doma na Twitteru. Sa sličnim problemima se suočavaju brojne javne ličnosti ali i korisnici koji nisu javne ličnosti već postanu nečije žrtve.

Iako Meta savetuje korisnicima da ne dele lične podatke, to se često dešava. Ljudi veoma često nisu svesni rizika. Nadzorni odbor smatra da je dužnost Mete da reguliše ovakav bezbednosni rizik. Očekuje se promena i u pogledu stava Facebook-a o javnim informacijama. Naime, Facebook smatra da informacije koje su objavile najmanje pet novinarskih kuća ili koje su dostupne u okviru javne evidencije nisu privatne. Međutim, nadzorni odbor zahteva da se ovaj stav promeni i poveća stepen privatnosti korisnika.

Izvor: Indianexpress

The post Facebook treba da pooštri pravila o dokking-u first appeared on PC Press.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *