EKSPLOZIJE U KIJEVU: Čule se u nekoliko okruga tokom ranih jutarnjih sati

Prema izvještajima nezavisne agencije, eksplozije su se čule u raznim okruzima u Kijevu u 4.22 časova po lokalnom vremenu.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski oglasio se na „Telegramu“, rekavši da je u posljednja 24 časa poginulo 137 ukrajinskih vojnika, a da je povrijeđeno još 316.

On je potvrdio da je Kijev izgubio kontrolu nad Zmijskim ostrvom u Crnom moru. Prema njegovim riječima, svi ukrajinski vojnici razmješteni na ostrvu su poginuli.

Informaciju o gubitku kontrole nad Zmijskim ostrvom prva je saopštila ukrajinska služba za zaštitu granica, koja je navela da je izgubila kontakt sa ukrajinskim graničarima i vojnicima na tom ostrvu, koje je dio administrativne oblasti Odesa.

Zelenski je naglasio da se Ukrajina sama bori i da „ne vidi nikog“ da učestvuje u sukobima na strani Kijeva.

On je zahvalio svakoj zemlji koja je pružila podršku Ukrajini „djelima, a ne samo riječima“.

Zelenski je poručio da ne planira da napusti Kijev, u kojem je ranije proglašeno vanredno stanje i uveden policijski čas.

On je naglasio da i članovi njegove porodice ostaju u Ukrajini, ali da neće javno govoriti o njihovoj lokaciji.

Zelenski je juče saopštio da se ukrajinske snage trenutno bore sa ruskim trupama koje pokušavaju da zauzmu bivšu nuklearnu centralu Černobilj.

Regionalne vlasti u međuvremenu su objavile da južni region Kerson više nije pod kontrolom Kijeva nakon udara ruskih snaga sa kopna, mora i iz vazduha.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da je ruska vojska započela specijalnu operaciju na zahtjev lidera samoproglašenih republika u Donbasu.

Ruski lider naglasio je da Moskva ne planira da okupira ukrajinske teritorije, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ruske snage gađaju vojnu infrastrukturu i da napadi nisu prijetnja civilima niti ukrajinskim gradovima.

Portparol ruskog Ministarstva general-major Igor Konašenkov saopštio je da su ruske oružane snage od početka specijalne operacije onesposobile 83 objekta ukrajinske vojne infrastrukture, te da su uništena četiri aviona i četiri drona.

(SRNA)

Članak EKSPLOZIJE U KIJEVU: Čule se u nekoliko okruga tokom ranih jutarnjih sati se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *