Dve reči koje nikada ne bi trebalo da izgovorite tokom svađe sa partnerom

Zajednički život nije uvek lak. Ima dana kada je sve kako treba, sve lepo, sve ružičasto, a ima i onih kada se događaju male burne epizode koje treba prebroditi. U stvarnosti, čak i ako smo ponekad skloni da dramimo, romantične prepirke neophodne su za zdravo funkcionisanje para. Normalno je i prirodno da se ponekad javi netrpeljivost kada se ne slažete sa svojom drugom polovinom. Osim u bajkama, zapravo ne postoje parovi kod kojih je romantika svakodnevica i gde nema izazova.

U slučaju da dođe do razmirica važno je ostiti pribran kako bi ste se suočili bez preterivanja. U ljubavi je komunikacija i dalje zasigurno majka svih vrlina. Ako lako planete, pogotovo kada se nađete u središtu svađe, poželjno je da pripazite na svoj jezik kako stvari ne bi krenule u neželjenom smeru.

Koje dve reči ne bi smeli da izgovorite tokom svađe sa partnerom?

Tako, prema rečima stručnjaka za veze, postoje dve reči koje apsolutno treba da izbegavate tokom svađe kako se ne bi loše završila. Ova dva pojma, naime “uvek” i “nikad”, smatraju se nekonstruktivnim jer naglašavaju problem dajući mu još dramatičniji obrt. Imaju tendenciju da dodaju “konačan” ili čak “neopoziv” karakter rečenici. Druga strana zatim odmah počinje da se brani, te svađa ne vodi nikuda.

Kao što ističe terapeutkinja za parove Tara Grifit u kolumnama časopisa Huffington Post, kada su te reči popraćene zamenicom “ti”, to produbljuje neprijatnost. Ona je podelila tipičan primer “keca iz rukava” kako ne biste pogoršali ionako napetu situaciju: „Osećala sam se povređeno i zanemareno juče kad nisi pospremio svoje stvari pre dolaska naših gostiju, kao što sam te zamolila da uradiš. Sledeći put bih stvarno volela da mi pomogneš”.

Umesto “uvek” i “nikad”, mudrije je poslužiti se prilozima koji određuju učestalost događaja: poput “ponekad”, “često”, “retko” ili “malo”.

Izvor: Grazia France

Naslovna fotografija: Ian Schneider / Unsplash

The post Dve reči koje nikada ne bi trebalo da izgovorite tokom svađe sa partnerom appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *