DOPUŠTAM SVOJOJ DJECI DA IDU BOSI, PIJU KAFU I JEDU PESAK: Majka četvoro djece, otkriva svoj nesvakidašnji pristup roditeljstvu

Mara Doumland (29) majka je četvoro dece, koja se definitivno ne uklapa u društvene standarde. Kada je detaljno opisala svoj stil roditeljstva, u kome deca žive bez ograničavanja, mnogi su ga nazvali i ‘porodica iz slobodnog uzgoja’!

Ova mama koja živi u Teksasu sa decom: Emom (9), Marfijem (7), Riplijem (5) i Indi (2), i suprugom Kristoferom Maretom (36), kaže da je svoje prvo dete dobila kada je imala samo 19 godina. i nakon što je postala mama tako mlada, želela je da bude slobodna u uzgoju svoje dece.

Kako je došlo do ovog načina u podizanju dece, Mara objašnjava: “Kada sam postala mama sa samo 19, i rodila Emu, bila sam očajna i nisam imla strpljenja “.

A onda se njen stil vaspitanja promenio. Mara priznaje da dopušta svojoj deci da trče naokolo bosi, da piju kafu, sami se šišaju, jedu pesak, i kupaju se u barama napolju.
Ona kaže da ne želi da odgaja decu na način da ih ograničava, čak naprotiv- ona podstiče decu da izađu napolje da se igraju kada pada kiša. Ne određuje im šta da jedu, ali da deca obično biraju da jedu voće i povrće sama.
Nasuprot većini roditelja, koji se vode da pravila moraju da postoje, Mara je izjavila: “Ne žeim da imaju negativan donos prema hrani. Postaram se da je sva hrana dostupna, što ne kategorizuje određenu hranu kao ‘posebnu’ ili poslasticu’.“
Takođe dopušta da deca piju kafu, ukoliko žele, iako naglašava da je ne piju baš kao odrasli.
‘Ne piju espreso po ceo dan’, šalila se ova mama.

Mara i njen muž dopuštaju deci da sama izraze svoju individualnost, jer veruju u potpunu slobodu ‘od malih nogu’.
“Ema želi da ima obrijanu glavu, i nosi samo crnu odeću par brojeva veću, u ovom momentu“, kaže ona, i dodaje: “Ukoliko to žele, dečaciam dopuštamo da nose roze i haljine“.
Takođe, ne nadžiru striktno svoju decu kada se igraju napolju, navodeći da deca stalno stavljaju nešto u ust , i da ih oni u tome ne sprečavaju, jer kako kažu, ako probaju sama pesak- videće da nije nekog posebnog ukusa: “Više žeimo da da sami uče, nego da budu strašljivi i uplašeni svega“.

Ono što je zanimljivo još, je da oni ne ‘prisiljavaju’ svoju decu da dele, i govori kako je bitno za njih da imaju vreme za sebe ukoliko to žele.“Naučili smo ih frazama- ‘daj mi malo slobodnog prostora’. Kao odrasli mi ne želimo uvek da delimo stvari, pa ne teramo ni njih da to rade ako ne žele.“, kažu ovi roditelji.

Zanimljivo će biti videti kako će ova deca izrasti, i da li će ovaj nesvakidašnji način vaspitanja, biti učinkovit za njih kao individue i kao deo društva, u kome ipak i dalje vladaju drugačije norme.

Članak DOPUŠTAM SVOJOJ DJECI DA IDU BOSI, PIJU KAFU I JEDU PESAK: Majka četvoro djece, otkriva svoj nesvakidašnji pristup roditeljstvu se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *