ĐOKOVIĆ NA PRAGU NOVOG REKORDA: Ovo će biti 15. godina koju Novak završava u Top 5 na ATP listi

Od kada je 2007. godine prvi put ušao u taj elitni klub (3. mesto) samo je jednu godinu završio van njega. Bilo je to 2017. godine, kada mu se isprečila povreda lakta zbog koje je propustio drugi deo sezone i završio na 12. mjestu.

Od 14 TOP 5 plasmana, tačno polovina otpada na prva mjesta, po čemu je Nole rekorder, tri puta je godinu završavao kao drugi i četiri puta kao treći.

Dakle, osim tog 12. mjesta iz 2017, ovo peto će mu biti jedini plasman van TOP 3, a ni ove godine, kao ni te 2017. na njegov plasman uticaj nemaju igre na teniskom terenu, nego prinudni izostanak istih.

Samo što su se sada umesto povrede lakta ispriječili ATP, sumanutom odlukom da mu ne dodijeli bodove za trijumf u Vimbldonu, kao i vlade Australije, SAD i Kanade, odbijanjem da mu dozvole učešće na dva gren slema i četiri mastersa. To Novaka čini verovatno jedinim igračem koji je dospe+io na ovu listu odigravši samo deset turnira bodovanih turnira.

Bez obzira na ove prepreke, kojima je uskraćen za potencijalno 11000 bodova, Novak je  tek treći igrač u istoriji tenisa koji je ušao u „klub 15“. Ispred njega, sa po 16 sezona u TOP 5 su samo Rodžer Federer i Rafael Nadal. Imajući u vidu da je Švajcarac već u penziji, a Španac je jednom nogom tamo, nema sumnje da će ih Nole stići a vjerovatno i prestići.

Iza Noleta slijede Džimi Konors sa 14 i Ivan Lendl sa 11, a šesti je Pit Sampras sa 10 sezona u TOP 5.

Članak ĐOKOVIĆ NA PRAGU NOVOG REKORDA: Ovo će biti 15. godina koju Novak završava u Top 5 na ATP listi se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *