DIREKTOR GRANIČNE POLICIJE TUŽI VLADU FBiH: Suđenje odgođeno zbog dojave o bombi

Suđenje po tužbi Zorana Galića protiv Vlade FBiH koje je trebalo početi danas u Opštinskom sudu u Sarajevu, odgođeno je zbog anonimne dojave da je u zgradu suda podmetnuta bomba.

U Opštinskom sudu u Sarajevu je jutros dojavljena bomba zbog čega su evakuisani svi radnici, kao i stranke koje su prisustvovale ročištima u ovom periodu.

Iz operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrđeno nam je da je dojava o bombi u Opštinskom sudu u Sarajevu stigla jutros oko 9:30 časova.

Na mjesto događaja su odmah upućeni policijski službenici, a stručna služba radi pregled prostorija kako bi se utvrdilo da li je riječ o stvarnoj prijetnji ili lažnoj dojavi.

Zbog opšte političke krize u FBiH koja traje od izbora 2018. godine, između SDA i HDZ-a, do danas nije formiran ni novi saziv Federalne vlade.

Galić je sa 97 bodova bio prvi među prijavljenima za spomenutu poziciju, no nikada nije potvrđen, nakon čega je prošle godine pokrenuo spor na sudu.

Vlada FBiH nije imenovala nijednog od sedam kandidata za direktora Federalne uprave policije (FUP).

Njegov mandat na čelu GP BiH ističe u maju ove godine, a tužbom podnesenom protiv Vlade FBiH zahtijeva konačnu sprovedbu i završetak procedure propisane Zakonom o unutrašnjim poslovima FBiH i odabir jednog od kandidata sa liste najbolje ocjenjenih (na čijem čelu je upravo on).

U julu prošle godine na sjednici Vlade FBiH je upriličeno glasanje o imenovanju direktora FUP-a, no glasali su samo ministri iz HDZ-a što nije bilo dovoljno.

(crna-hronika.info)

Članak DIREKTOR GRANIČNE POLICIJE TUŽI VLADU FBiH: Suđenje odgođeno zbog dojave o bombi se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *