Da li je normalno da vas jezik pecka dok jedete kivi?

Da li osećate da vas jezik i usta peku ili svrbe tokom ili nakon konzumiranja kivija? Otkrijte u narednim redovima da li je to normalno ili simptom nekog zdravstvenog problema…

Kivi, kao i neke druge voćke, poseduje kiselinu koja često izaziva reakciju nalik alergiju u vašem organizmu. Svrab ili peckanje jezika tokom ili posle jedenja ove voćke je relativno česta pojava, ali u kombinaciji sa nekim drugim simptomima, to može biti znak ozbiljne alergije.

Naš savet je da se obratite lekaru samo ako:

  • Peckanje i svrab se pogoršaju;
  • Osetite utrnulost jezika ili usta;
  • Jezik i usta su vam otečeni;
  • Otežano dišete.
Foto: Nati Melnychuk

Kako ublažiti peckanje na jeziku? Postoji više načina da sebi olakšate konzumiranje ove ukusne voćke. Možete, na primer, uz kivi jesti neku hladnu namirnicu. Jogurt je mnogima omiljeni dodatak kiviju, ali postoje i druge opcije. Još jedan način da smanjite peckanje i svrab od kivija je da tokom njegove konzumacije unesete dovoljnu količinu vode, jer ona može da delimično ispere kiselinu sa vaših usta i jezika.

U slučaju da vam ništa od ovog ne pomaže i svaki put kada jedete kivi morate da se oporavljate od teške reakcije koju on izaziva na vašim ustima i jeziku, naša preporuka je da izbegavate ovo voće.

Izvor: Aktivni.si
Autor naslovne slike: Pranjall Kumar

The post Da li je normalno da vas jezik pecka dok jedete kivi? appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *