ČETIRI PROBLEMA ZA AMERIKU: Putin i Đinping su se dogovorili

Lideri Rusije i Kine su 30. decembra razgovarali putem video-linka, i dogovorili jačanje saradnje od sledeće godine.
Odvojeno, Si Đinping je obećao, da će u uslovima teške međunarodne situacije, Peking povećati političku saradnju sa Moskvom.Jasna manifestacija toga, biće posjeta Sija Rusiji na proljeće, na poziv Vladimira Putina.

U globalnom smislu, obećanje Si Đinpinga je da će Moskva i Peking povećati saradnju u četiri oblasti odjednom.

Ovo približavanje će predstavljati probleme za Sjedinjene Države, jer će zajednička politika Rusije i Kine, uticati na američku globalnu hegemoniju.

– Branićemo naše tradicionalne pozicije – jačanje uloge UN, pridržavanje principa neintervencije, odupiranje diktatu SAD i jačanje naše saradnje u ŠOS-u, BRIKS-u i G20. Biće mnogo posla – objasnio je Karnejev.

Prema mišljenju politikologa, Kina neće značajno promijeniti svoj stav o sukobu u Ukrajini.

Nagla promjena retorike, ne uklapa se u tradiciju kineske politike, prenosi B92.

Istovremeno, analitičar je upozorio da će Vašington pokušati raznim trikovima da potkopa prijateljstvo Moskve i Pekinga.

– Sjedinjene Države će pokušati da zabiju klin između naših zemalja, ili će možda obećati Kini preferencije. Kinesko rukovodstvo razume zašto će se to učiniti. Ono razume da Sjedinjenim Državama ne treba verovati po ovom pitanju, jer Vašington ne nastoji da promoviše razvoj NR Kine i njeno formiranje kao dominantne sile u svetskoj politici * objasnio je Karnejev i dodao:  – Ako bude obećanja, pokušaće da prevare Kinu.

(Glas Srpske)

Članak ČETIRI PROBLEMA ZA AMERIKU: Putin i Đinping su se dogovorili se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *