ČAROBNI SASTOJAK ZA KOŽU: Otkrivamo benefiti ulja

1. Masnu kožu ulje ne može uništiti.

Postoji tako jaka zabluda da masnu kožu treba osušiti. Kojim god trikovima djevojke pribjegnu da bi prevazišle neželjeni sjaj: alkoholni tonici, sintetički puderi za matiranje i silikonske kreme koje začepljuju pore. I sama pomisao na nanošenje masnog ulja na masnu kožu djeluje zastrašujuće.

Važno je razumeti da je, po pravilu, prekomerna proizvodnja sebuma pokušaj kože da nadoknadi uništenje svoje hidro-lipidne barijere. Stoga je prvi način da se uspostavi ravnoteža kože „popravka” njenog zaštitnog sloja. A najbolje od svega, ulja poput jojobe, semena grožđa, pšeničnih klica, se nose sa ovim zadatkom, zbog svog neverovatnog svojstva – imaju sličnu strukturu prirodnim lipidima naše kože.

Ova ulja su bukvalno ugrađena u epidermu popunjavajući praznine u hidro-lipidnoj barijeri, i telo više ne treba da tjera lojne žlezde da rade u pojačanom režimu. Ali ulja breskve i kajsije mogu začepiti pore, pa je bolje da se uzdržite od njih ako imate problematičnu i masnu kožu.

2. Ulja protiv znojenja

Kokosovo ulje i ulje jojobe se često koriste u prirodnim dezodoransima jer imaju antibakterijska svojstva, što znači da inhibiraju rast bakterija koje izazivaju neprijatan miris. Pored toga, oni stvaraju barijeru za vlagu, smanjujući samo znojenje.

3. Ulje i krema su najbolji prijatelji

Najverovatnije niste navikli da razmišljate o ova dva kozmetička proizvoda u istom kontekstu.

Ako prvo nanesete preko drugog na kožu, onda će krema gurnuti ulje dublje u kožu, a dobijate dva bonusa ođednom: efikasniju ishranu kože i trenutnu apsorpciju. Nema više čekanja tri dana i tri noći da vam ulje prestane da sija na licu. Jednostavno nanesite svoju omiljenu hidratantnu kremu na vrh i uživajte u njegovanoj, hidriranoj koži bez ljepljive ili masne kože.

4. Ulje i voda uopšte nisu problem

Odmah na prethodnu tačku dodaću da je vredno preispitati i vaše stavove o odnosu nafte i vode. I savjetujem vam da pokušate da nanesete maslinovo ulje na vlažnu kožu nakon kupanja – ispostavlja se samo nevjerovatna hidratantna emulzija.

Istina, u ovom slučaju, moraćete da sačekate dok se sve ovo čudo ne upije, ali kakva će biti magična koža! Ulje u ovom slučaju zaključava vodu u koži, zbog čega efekat hidratacije traje dugo. Imajte na umu da je ovaj trik najbolje uraditi sa maslinovim uljem zbog njegovog sastava i teksture.

5. Ulja kao zaštita od sunca

Nekoliko godina zaredom, trećeg dana boravka u odmaralištu, umesto kreme za sunčanje prelazim na ulje. Prvo, ulja imaju prirodni UV faktor SPF 15.

Sve dok se sunčate na neaktivnom suncu (u drugim vremenima čak i sa SPF50 izlažete se velikom riziku), ovaj stepen zaštite je dovoljan. Ali drugi razlog je zanimljiviji i relevantniji: ulja neutrališu najopasnije radioaktivne zrake. Po principu gume koja apsorbuje električnu struju, ulja raspršuju upravo onu vrstu zračenja koja izaziva onkologiju.

 

Članak ČAROBNI SASTOJAK ZA KOŽU: Otkrivamo benefiti ulja se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *