Biftek za doručak možda i nije tako loša ideja

Verovatno znate da su proteini ključni za izgradnju vaših mišića, a nova istraživanja su otkrila da nije samo važno koliko unosite namirnica sa proteinima nego i kada to činite.

Svaka ćelija u telu sadrži proteine. Oni su povezani sa mnogim funkcijama našeg organizma. Neophodni su za naš rast i razvoj, učestvuju u imunološkom odgovoru našeg tela na različite bolesti i prenosu supstanci kroz telo, i izvor su energije.

Proteini su takođe zaduženi za izgradnju i funkcionisanje mišića. Naučno je potvrđeno da dodatak proteina za doručak i ručak povećava volumen skeletnih mišića kod odraslih osoba. Pretpostavlja se i da za rast mišića nije važna samo ukupna količina unesenih proteina, već i njihov raspored po obrocima.

Izvor: Pixabay

Istraživači su u svom eksperimentu uporedili rast mišićnih ćelija kod glodara koji su ujutru jeli obrok sa visokim sadržajem proteina sa rastom mišića glodara iz kontrolne grupe, kojoj su proteini davani uveče. Analiziranjem dobijenih podataka, oni su došli do zapanjujućih rezultata. Naime, primećen je za 17% veći rast mišića u jutarnjoj grupi glodara.

Tim istraživača je zatim sproveo isti eksperiment sa ljudima i ponovo otkrio poboljšanje u funkcionisanju mišića kod onih koji su uživali u proteinskom doručku.

Izvor: unsplash.com/@shootdelicious

Dakle, znate šta vam je činiti. Obogatite svoj doručak namirnicama sa dosta proteina ako vam je stalo do vaše muskulature. Ne sumnjamo da mnogi od vas već konzumiraju jaja, slaninu i kobasice za vreme svog prvog obroka, a sada bez griže savesti za svoj doručak možete smazati i jedan sočan biftek!

Izvor: Aktivni.si
Izvor naslovne slike: unsplash.com/@briewilly

The post Biftek za doručak možda i nije tako loša ideja appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *