AUSTRIJA ZABRANJUJE USTAŠKI SKUP: Parlament naredne sedmice o okupljanju fašista u Blajburgu

Guverner austrijske pokrajine Koruška Peter Kajzer pozdravio je odluku parlamentarnog odbora.

– Bilo je krajnje vrijeme da Ministarstvo unutrašnjih poslova usliši zahtjeve iz svoje nadležnosti i zabrani skup – naglasio je Kajzer.

Parlamentarni odbor došao je do zaključka da, zbog činjenice da se na toj komemoraciji odaje počast fašističkom ustaškom režimu, treba, prema zakonu o okupljanju, zabraniti skup.

Kajzer je istakao da je ta odluka važan signal da na teritoriji Austrije neće biti tolerisana desničarska i fašistička okupljanja, prenio je Tanjug.

On je ukazao da Austrija, zbog svoje suodgovornosti za zločine nacizma, ima posebnu dužnost da se suprotstavi svakim fašističkim tendencijama.

Kajzer je dodao da očekuje da Ministarstvo sada dalje djeluje kako bi se spriječilo da pojedinci poremećenog shvatanja zloupotrebljavaju komemoraciju, koja će kao crkveni obred moći i dalje da se održava.

Pokrovitelj odavanja počasti ubijenim ustašama u Blajburgu, koje je zvanično organizovao „Počasni blajburški vod“, ranije je bio Hrvatski sabor.

(Srna)

Članak AUSTRIJA ZABRANJUJE USTAŠKI SKUP: Parlament naredne sedmice o okupljanju fašista u Blajburgu se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *