„AKO UPOTRIJEBITE BOMBE KAO U JUGOSLAVIJI…“ Moskva poslala žestoko upozorenje Zapadu

– Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašinerije da ne podstiču nuklearne provokacije i ucjene. Poznato nam je da u naoružanju tenka ‘leopard 2’, isto kao i borbenih vozila pješadije ‘bredli’ i ‘marder’ postoji i protivoklopna municija sa jezgrom od osiromašenog uranijuma čija upotreba dovodi do kontaminacije zemljišta kao što se dogodilo u Jugoslaviji i Iraku. Ukoliko se Kijevu isporuče takvi projektili za NATO tešku vojnu tehniku, to ćemo smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije, sa svim posljedicama koje proizilaze iz toga – upozorio je Gavrilov.

Kako je ocijenio, Zapad je primorao Berlin da donese odluku o isporuci oklopnih vozila Ukrajini.

– Međunarodna zajednica ponovo je svjedok toga kako u NATO-u deluje ‘disciplina zasnovana na teroru’. Po kanonima ‘civilizovanog Zapada’ saveznici su prvo zaprijetili Berlinu međunarodnom izolacijom u slučaju da odbije da isporuči ‘leoparde’. Zatim je niko drugi do portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs najavio ‘predstojeće vijesti’ u vezi sa slanjem njemačke ‘zvijeri’ Kijevu. Tako se kuje transatlantska ‘solidarnost’ – rekao je ruski diplomata.

Po njegovim riječima, Berlin je svesno odlučio da „njemački tenkovi sa krstovima na oklopima ponovo krenu u napad na ruske vojnike“. Gavrilov je poručio da će ruska vojska uništavati ta oklopna vozila kao što to i sada čini sa ostalim NATO naoružanjem.

Moskva je spremna na žestok odgovor ukoliko SAD i NATO isporuče Kijevu naoružanje koje će se koristiti za napade na ruske gradove, istakao je Gavrilov.

– Ukoliko Vašington i zemlje NATO-a isporuče Kijevu naoružanje za izvođenje napada u dubinu ruske teritorije na mirne gradove i pokušaje zauzimanja teritorija koje su po Ustavu naše, to će primorati Moskvu da preduzme žestoke uzvratne akcije. Nemojte kasnije reći da vas nismo upozorili – rekao je Gavrilov na plenarnoj sjednici Foruma OEBS-a za saradnju u oblasti bezbednosti.

Ranije je saopšteno da će Njemačka poslati Ukrajini 14 tenkova „leopard 2“. Paket nove pomoći Ukrajini, osim tenkova i obučavanja vojnika, uključivaće municiju, tehničko održavanje sistema i pomoć u logistici.

U novembru prošle godine Rusija je uputila zemljama NATO-a notu zbog isporuka oružja Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada neće doprinjeti uspjehu rusko-ukrajinskih pregovora, te da će imati negativan efekat.

Članak „AKO UPOTRIJEBITE BOMBE KAO U JUGOSLAVIJI…“ Moskva poslala žestoko upozorenje Zapadu se pojavljuje prvo na Novosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *