5 vrsta namirnica koje treba izbegavati kako biste očuvali pamćenje i fokus

Hrana koju konzumiramo utiče na naše zdravlje na različite načine, pre svega na srce, obim struka, ali i na mozak, a to nikad ne treba zaboraviti.

Dr Uma Najdu, nutricionistkinja sa Harvarda, pisala je o tome kako ishrana utiče na raspoloženje, zudravlje mozga i sveukupno zdravlje. Ona savetuje da izbegavamo narednih 5 vrsta namirnica ukoliko želimo da nam pamćenje i fokus budu očuvani.

Namirnice napravljene sa industrijskim i procesuiranim uljem

Visoko procesuirano ulje se dobija od soje, kukuruza, suncokreta i drugih namirnica i sadrži puno omega-6 masnih kiselina. Prevelika konzumacija ovih kiselina izaziva u telu proizvodnju hemikalija koje dovode do zapaljenja mozga. Preporučuju se maslinovo, kokosovo i avokadovo ulje.

Namirnice sa dodatim i rafinisanim šećerom

Našem mozgu treba glukoza kako bi bio funkcionalan, ali previše šećera može da dovede do viška glukoze u mozgu. To može pogoršati pamćenje i to se odnosi i na slane namirnice koje imaju skrivene šećere, a to su kečap, sosevi za testenine i druge gotove stvari iz kesice.

Procesuirane namirnice

Ishrana bogata visoko procesuiranim namirnicama može da dovede do lošijeg zdravlja ćelija organizma i povećanog rizika od degenerativnih bolesti. Pored toga, oni koji konzumiraju ovakvu hranu imaju veću šansu da osete blagu depresiju u odnosu na one sa drugačijom ishranom.

Photo by Food Photographer | Jennifer Pallian on Unsplash

Hrana sa veštačkim zaslađivačima

Kada unosite veštačke zaslađivače koje nemaju nutricionističku vrednost, to može pogoršati nivo loših bakterija u crevima. Ovo se odnosi na saharin, sukralozu i steviju, a naročito na aspartam koji je povezan sa anksioznošću, a može povećati i nivo slobodnih radikala u mozgu.

Pržena hrana

Pohovana, duboko pržena ili hrana sa koricom mođe biti ukusna, ali isto tako može i negativno uticati na mozak. Jedno istraživanje pokazalo je da oni koji jedu puno ovakve hrane imaju lošije pamćenje i gore kongitivne sposobnosti.

Izvor: CNBC

Naslovna fotografija: Andy Wang on Unsplash

The post 5 vrsta namirnica koje treba izbegavati kako biste očuvali pamćenje i fokus appeared first on City Magazine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *